Καλωσορίσατε... στην Αρκαδία

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Διονύσης Σολωμός

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

«Επιδότηση μια φορά το χρόνο ή σύνταξη; Βάζουν τους αγρότες να διαλέξουν!

  Αγροτικά  Νέα  

«Επιδότηση μια φορά το χρόνο ή σύνταξη; Τα θέλεις και τα δύο; Δε γίνεται. Μας το απαγορεύουν οι δανειστές». Με λίγα λόγια, αυτή τη ρητή και κατηγορηματική «μνημονιακή» δέσμευση εμπεριέχει το άρθρο 20 του Νόμου 4387/2016. Βάσει νόμου, λοιπόν, από το 2017 και μετά οι νέοι συνταξιούχοι (σε όλα τα ταμεία και όχι μόνο του ΟΓΑ, όπως έχει διαρρεύσει στην κοινή γνώμη) δε θα μπορούν να παράγουν προϊόντα και να λαμβάνουν και σύνταξη ταυτόχρονα. Εφόσον παίρνουν επιδότηση, ας είναι και μερικά ψίχουλα κάθε χρόνο, θα τους περικόπτεται το… 60% της σύνταξής τους κάθε μήνα!
Απαγορεύεται, διά ροπάλου, δηλαδή, στο χώρο των συνταξιούχων η παραγωγή τροφίμων κι ας λέμε ότι ο λαός μας χρειάζεται τους αγρότες για να εξασφαλίσει τα προϊόντα που καταναλώνει, να μειωθούν οι εισαγωγές τους και να επανακάμψει ο πρωτογενής τομέας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. θέτει σε εφαρμογή έναν πρωτόγνωρο νόμο, που βάζει εντελώς φραγμό στη δυνατότητα ενός ανθρώπου που αγαπά τη γη, βγαίνοντας στη σύνταξη να ασχοληθεί σοβαρά με την παραγωγική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 20 αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.
Ειδικά, στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι της παραγράφου 1 αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν δραστηριότητα σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους».
«Επικίνδυνη πολιτική»
«Όχι μόνο για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Απαγορεύουν σε όλους τους συνταξιούχους να παίρνουν και ενισχύσεις και άρα και να παράγουν προϊόντα», καταγγέλλει στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και επικεφαλής του Συντονιστικού των Αγροτών της Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
«Το θέμα ποιο είναι; Ότι έπρεπε να μπούνε κάποιοι όροι. Δηλαδή, να μπει ένας συντελεστής ως προς το ύψος της ενίσχυσης που λαμβάνει ένας συνταξιούχος. Παράδειγμα; Ένας που παίρνει μια ενίσχυση 15.000 ευρώ και σύνταξη, παρόλο που αυτό δεν έχει καμία συνέπεια στην ανάπτυξη της χώρας, θα το θεωρούσα ως κάπως κατανοητό, να τον καλούσαν να επιλέξει ή το ένα ή το άλλο. Ο μέσος όρος όμως εδώ των συνταξιούχων του ΟΓΑ, επειδή έχουν δώσει την περιουσία στα παιδιά τους και τους έχει μείνει ένα κομμάτι για να μπορούν να ζήσουν και αυτοί, δείχνει ότι ως ενίσχυση από την Ε.Ε. λαμβάνουν κάθε χρόνο από 500 έως 2.500 με 3.000 ευρώ το χρόνο. Βάλε λοιπόν τα 3.000 ευρώ το χρόνο ενίσχυση και βάλε και τη σύνταξή του, να δούμε τελικά αν μπορεί να ζήσει και πώς μπορεί να ζήσει»…
Μάλιστα, ο αγροτοσυνδικαλιστής κάνει επίθεση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., λέγοντας: «Οι ίδιοι οι βουλευτές που το ψήφισαν αυτό και παίρνουν 6 με 7 χιλιάρικα το μήνα, λένε ότι δεν μπορούν να ζήσουν. Το μήνα…»!
«Όλοι θίγονται»
Και διευκρινίζει στο σημείο αυτό ότι «όλοι οι συνταξιούχοι και όχι μόνο του ΟΓΑ συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την απαγόρευση. Και θα πρέπει οι νέοι συνταξιούχοι να μεταβιβάσουν τις περιουσίες και τα δικαιώματά τους ή στα παιδιά τους ή σε κάποιους άλλους. Αλλά προσέξτε ποιο είναι το κόλπο. Εάν κάνουν μεταβίβαση, θα έχουν 20% μείωση της ενίσχυσης, που θα πάει στο Εθνικό Απόθεμα. Δηλαδή, παντού υπάρχει κόκκινο»…
Και υπενθυμίζει στο σημείο αυτό ότι η μείωση των ενισχύσεων για την Κρήτη θα αγγίξουν το 60%, αφού οι ενισχύσεις έχουν μοιραστεί με αυτόν τον τρόπο και έχουν μεταφερθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι «όταν λέμε μειώσεις επιδοτήσεων στην Κρήτη, εννοούμε μειώσεις επιδοτήσεων για παραγωγούς που παράγουν προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και τα αμπελουργικά και συνεπώς τρόφιμα για τον ελληνικό λαό». Και καταλήγει: «Η πρόταση που βάζουμε εμείς είναι μία: Κίνητρα να παράγεται προϊόν. Και όχι αντικίνητρα. Διότι τα αντικίνητρα τα οποία βάζουν εξυπηρετούν μονοπωλιακά συμφέροντα. Και καλούμε όλα τα κόμματα, από την άκρα Αριστερά μέχρι την άκρα Δεξιά, να πάρουν θέση».
«Είναι έγκλημα αυτό που κάνουν»
Ένας από τους αγρότες εκείνους που παράγουν μια ζωή αλλά είναι συνταξιούχοι σε άλλο ταμείο, πλην του ΟΓΑ, είναι και ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης.
«Σαν κι εμένα είναι πάρα πολλοί», όπως λέει. «Και αυτό που κάνουν είναι έγκλημα. Κυρίως για ανθρώπους όπως εμάς, που έχουμε μια σταλιά κλήρο και τον αποκτήσαμε από τους γονείς μας, με τα χρέη των γονιών μας, και να έρχονται και να τους λένε ότι θα τους κόψουν τη σύνταξη επειδή παίρνει επιδότηση, αυτά είναι εγκλήματα»…
Μάλιστα, αναφερόμενος στην προσωπική του περίπτωση, λέει: «Εμένα μάλιστα, έτσι κι αλλιώς, μου έχουν κόψει την επιδότηση»!
Καταλήγοντας, ο Γιώργος Στειακάκης τονίζει: «Να κόψουν αυτό το βοήθημα που παίρνει σήμερα ένας συνταξιούχος από την επιδότηση; Γιατί πλέον είναι βοήθημα. Και με αυτές τις καταστάσεις. Και με αυτά τα προβλήματα. Δηλαδή σε αναγκάζουν να τα σταματήσεις όλα»…
Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά τη δική του άποψη, «δεν υπάρχει σωτηρία. Αυτοί που μας κυβερνούν είναι ανίκανοι. Και θα μας τα κόψουν όλα επειδή τους το επιβάλλουν οι δανειστές»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταίες Ειδήσεις